Tek Adam Rejimi’nin Üç Yılı: Saray Sefahat İçinde, Bedelini Vatandaş Ödüyor.

CHP Adana Milletvekili Burhanettin Bulut, hazırladığı “Tek Adam Rejimi’nin Üç Yılı” raporunda, 2018’den bu yana uygulanan Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi’nin Türkiye’yi demokrasi ve ekonomide geriye götürdüğünü rakamlarla ortaya koydu. Türkiye’nin borç yükü arttı, milli geliri düştü. Merkez Bankası rezervleri eksiye inerken, işsizlik rekor kırdı. Demokrasi ve hukukun üstünlüğü yok edildi.
ANKARA
CHP Adana Milletvekili Burhanettin Bulut, 2018 yılından bu yana uygulanan Partili Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi’nin Türkiye’de demokrasiye ve ekonomiye verdiği zararı rakamlarla ortaya koyduğunu belirterek, ülkenin, 3 sene öncesine daha borçlu, uluslararası demokrasi endekslerinde daha geride olduğunu kaydetti.
SARAYY SAFAHAT SÜRÜYOR, VATANDAŞ BEDEL ÖDÜYOR
CHP’li Bulut, “Erdoğan, “Yeni yönetim sistemimizle yürütmeyi daha güçlü, yasamayı daha itibarlı, yargıyı da daha bağımsız hale getirmeyi hedefliyoruz” demişti. Ancak partili Cumhurbaşkanlığı yönetim anlayışıyla kuvvetler ayrılığı ilkesinden vazgeçildi. Tüm yetkiler tek bir kişinin elinde toplandı. Meclis ve Bakanlar Kurulu gibi karar mercilerinin yerini tek adam aldı. TBMM’ye gelen bütün kanunlar Saray’da hazırlanıyor. Yasama da yürütme de yargı da Erdoğan’da. “Ekonomi şaha kalkacak” demişti. Türkiye ekonomisi, başkanlık sistemi ile yönetilen son 3 yılda ağır tahribata uğradı. Bugün 11 milyon işsiz var. Tek adam rejiminde geçen üç yılın sonunda Merkez Bankasının net rezervi kalmadı eksi 59 milyar dolara düştü; devletin borcu ikiye katlandı. Hukukun olmadığı, özgürlüklerin kısıtlandığı, basın özgürlüğünün, liyakatin yerle bir edildiği, adam kayırmanın ayyuka çıktığı, yolsuzluğun cezasız kaldığı, eğitimin çöktüğü, muhalif her sesin terörist olarak yaftalandığı, yoksulluğun arttığı bir ülke ile karşı karşıyayız. İşte Başkanlıkla, tek adamla yönetilen Türkiye’nin hali bu. Tek adam Saray’ında safahat sürüyor, bedelini de vatandaş ödüyor” dedi.
CHP’li Bulut’un “Tek Adam Rejiminin Üç Yılı” raporunda dikkati çekenler şöyle:
– 2018 öncesi üç yılda Türkiye ekonomisinin yıllık ortalama büyüme hızı yüzde 5,8’iken tek adam rejiminde son üç yılın ortalaması yüzde 1,8’e geriledi.
– Milli gelir, 142 milyar dolar kayba uğradı, 891,8 milyar dolardan 717 milyar dolara düştü.
– Kişi başına gelir aylık dönemde 10 bin 694 dolardan 8 bin 599 dolara indi.
– Merkez Bankası, borçlar düşüldükten sonra net 36 milyar dolar rezerve sahipken, tek adam rejiminin ardından eksi 59 milyar dolara düştü.
‘ENFLASYONDA YÜKSELİŞ’
– 22 Haziran 2018’de 1 dolar 4,70 lirayken, tek adam rejiminde 8,5 liraya kadar yükseldi, bugün 7,7 lira düzeyinde seyrediyor.
– 2017 sonunda yüzde 11,9 olan yıllık enflasyon 2018’de yüzde 20,3’e çıktı. Halen yüzde 15,6 düzeyinde.
– Merkez Bankası’nın Haziran 2018’de yüzde 8 olan politika faizi tek adam rejiminde yüzde 24’lere kadar çıktı. Bugün yüzde 17 olan faizin artırılması için ağır bir baskı var.
‘İŞSİZLİK ARTIŞTA’
– Tek adam rejimi öncesinde gerçek işsiz sayısı 6 milyon 864 bin kişi ve gerçek işsizlik oranı yüzde 20,7’ydi. 2020’de rakam 11 milyon 195 bin kişiye yükselirken oran ise yüzde 31,1’e çıktı.