28/10/2023

Mavi Haber Adana

Mavi Haber Adana

Av. Selim Aslan ile merak edilenler…

Ebru Özgürdal ve Pınar Aytekin’in sunumuyla gerçekleşen Mavi Radyo Ebru Özgürdal ile Gündem programına Av. Selim Aslan konuk oldu. Trafik Kazaları, İşçi hakları konularını tartıştığımız Ticari Hukuk Avukatı olan Av. Selim Aslan merak edilen soruları tüm soruları yanıtladı.

Mavi Radyo’da oldukça keyifli bir program gerçekleşirken Av. Aslan özellikle çiftlerin boşanmalarında nafaka konularını ve iş kazalarında SGK’dan alınacak haklar ile ilgili açıklamalarda da bulundu. Gerçekleştirdiğimiz yayında Av. Selim Aslan’a sorduğumuz soruları ve cevapları siz okurlarımızın beğenisine sunuyoruz…

SGK’YA GÖRE HANGİ HALLER İŞ KAZASIDIR?

Sigortalının iş yerinde bulunduğu sırada,

İşveren tarafından yürütülmekte olan iş nedeniyle görevli olarak işyeri dışında baka bir yere gönderilmesi nedeniyle asıl işini yapmaksızın geçen zamanlarda,

Emziren kadın sigortalının çocuğuna süt vermek için ayrılan zamanlarda,

İşverence sağlanan bir taşıtla işin yapıldığı yere gidiş geliş sırasında meydana gelen ve sigortalıyı bedenen ya da ruhen engelli hale getiren olay,

Bu konularla ilgili olarak, örneğin iş yerinde düşüp kafasını vuran işçinin, hemen o anda değilse bile, sonradan geçirdiği beyin kanaması nedeniyle hayatını kaybetmesi iş kazası sonucu ölüm olarak değerlendirilir.

PEKİ, İŞ YERİNDE GEÇİRİLEN KALP KRİZİ İŞ KAZASI SAYILIR MI?

SGK tarafından 2016’da yayımlanan bir genelgeye kadar, iş yerinde kalp krizi geçiren bir çalışanın geçirdiği kalp krizinin niteliğine göre geride kalanlara gelir bağlanıp bağlanmayacağına karar veriliyordu.  Kalp krizi iş yerindeki bir olayla ilgili olmadan geçirilmişse ve dışarıdan bir etki söz konusu değilse, durum iş kazası olarak değerlendirmiyordu. SGK bu uygulamadan 2016’daki genelge sonrası vazgeçti. Kalp krizi geçiren çalışana iş kazası kolundan sağlanan yardımlar yapılmaya başlandı. Kalp krizi ile birlikte süreğen hastalıklar nedeniyle iş yerindeki ölümler de aynı çerçevede değerlendiriliyor.

TRAFİK KAZALARI İŞ KAZASI SAYILIR MI?

Örneğin, işveren sigortalıya araç tahsis etmişse, sigortalının bu araçla işe gidiş geliş sırasında yaptığı trafik kazası sayılıyor. Ancak sigortalı kendi arabasıyla işe gelip gidiyorsa bu gidiş geliş esnasında yaşanan kaza iş kazası olarak değerlendirilmez.

İŞ KAZASI SONRASINDA SAĞLANAN YARDIMLAR NELER?

İlk olarak, iş kazası sonrası hastaneye gidip rapor alan sigortalıya geçici iş göremezlik ödeneği ödeniyor. Bununla birlikte, sigortalının geçirdiği iş kazası sonrası meslekte kazanma gücünü en az yüzde 10 oranında kaybettiğini sağlık kurulu raporuyla belgelemesi halinde, sigortalı SGK’dan sürekli iş göremezlik alabiliyor.

Geçirdiği iş kazası nedeniyle sigortalı eğer hayatını kaybederse, geride kalan hak sahiplerine ölüm geliri bağlanıyor.

BABASINI VEYA ANNESİNİ İŞ KAZASI SONUCU KAYBEDEN KIZ ÇOCUKLARINA ÇEYİZ PARASI ÖDENMESİ NASIL OLUYOR?

Babasını ve annesini iş kazası nedeniyle kaybeden ve ölüm geliri almakta olan kız çocuğunun evlenmesi halinde ölüm geliri kesiliyor. Bununla birlikte, SGK resmi nikâhla evlenen kız çocuğuna ölüm gelirinin iki yıllık tutarını peşinen evlenme ödeneği olarak ödüyor.

Biraz da çiftler arasında boşanmalara değinelim, acil boşanmak mümkün mü?

Kısa sürede boşanmanın tek yolu anlaşarak boşanmaktır. Anlaşmalı boşanma denen ve ‘evlilik birliğinin temelinden sarsılması’ maddesine dayanan bir boşanma davasıdır. Hemen boşanmak istiyorum, en kısa sürede bitsin istiyorum diyen eşin, diğer eşle bazı konularda anlaşmış olması gerekir. Ayrıca 1 yıldan fazla evli olmak ve duruşmada tarafların bulunması da diğer şartlardır.

KARŞI TARAFA TAZMİNAT, NAFAKA GİBİ KONULAR NASIL İŞLİYOR?

Mahkeme hiçbir geliriniz olmazsa bile aleyhinize örnek olarak 30 – 40 bin TL tazminata hükmedebilir. Nafaka bağlayacaksa 150 – 200 bin TL civarında çocuk başına nafaka da bağlayabilir. Tabi bunların tahsil edilmesi başka bir şeydir. Yani malınız yoksa tazminatı sizden alamayacaktır ancak sürekli bir haciz tehdidi ile karşı karşıya olacaksınız. Nafakanın ödenmemesi halinde hapis cezası yaptırımı da vardır. Tazminat için böyle bir yaptırım yoktur.

TRAFİK KAZALARINA GELECEK OLURSAK, TRAFİK KAZASI OLMASI HALİNDE NE GİBİ HAKLAR VARDIR?

Maddi tazminat hakkı vardır. Bu tazminata, tedavi giderleri, çalışamamaktan dolayı kazanç kaybı, sakatlık varsa maluliyet tazminatı, ölüm varsa destekten yoksun kalma tazminatı, aracın kaza geçirmesi sebebiyle araçta olan değer kaybı gibi konular dâhildir.

Manevi tazminat hakkı vardır. Ruhsal bütünlüğünüz bozulduğu için üzüntünün biraz olsun giderilmesi, suçlunun cezalandırılması için verilmektedir. Manevi tazminat belirlenirken, tarafların sosyal ve ekonomik durumlarının dikkate alınarak belirlenir.

Ceza davası hakkı vardır. Yaralanma, ölüm hallerinde polis, savcılık, mahkeme aracılığıyla hakkınızı aramalısınız. Olay sonrası tanıklarınızı bildirip dinletmeniz lehinizedir.

Trafik kazasında yaralanma varsa 5237 sayılı Türk Ceza Kanunu’nun 89. Maddesi uyarınca kazanın oluşumuna sebebiyet veren kişi 3 aydan 1 yıla kadar hapis cezası ile cezalandırılır.

 

 

About Author

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir